中国人民大学汉青经济与金融高级研究院 吴轲副教授:Mutual Fund Market Timing: Daily Evidence

([西财新闻] 发布于 :2019-06-16 )

光华讲坛——社会名流与企业家论坛第5442期

主题:Mutual Fund Market Timing: Daily Evidence

主讲人:中国人民大学汉青经济与金融高级研究院 吴轲副教授

主持人:中国金融研究中心 徐彤副教授

时间:2019年6月17日(星期一)14:00-15:30

地点:西南财经大学柳林校区格致楼618会议室

主办单位:中国金融研究中心 科研处

主讲人简介:

吴轲,中国人民大学汉青经济与金融高级研究院金融系副教授,博士生导师,中国人民大学“杰出学者”青年学者。吴轲博士2006年在对外经济贸易大学取得经济学和商务英语双学士学位,2008年获得印第安纳大学经济学硕士学位,2015年获得埃默里大学经济学博士学位。2011年至2014年,在亚特兰大美国联邦储备银行任兼职研究分析师;2015年9月起任教于中国人民大学汉青研究院金融学系,讲授实证资产定价、金融风险分析、金融计量学等课程。吴轲博士的研究主要集中于实证资产定价和金融计量方法,他的研究成果发表在Journal of Financial and Quantitative Analysis, Journal of Applied Econometrics等国际期刊,并获得了国家自然科学基金青年基金项目的资助。

主要内容:

We use Engle’s (2002) dynamic conditional correlation (DCC) model to examine mutual fund market timing based on beta asymmetry, the difference between upside and downside beta. We find significant timing based on daily data but not based on monthly data. The sensitivity of our findings to data frequency is consistent with funds altering their market exposure at a greater frequency than can be precisely captured with monthly returns. Market timing is especially evident during down markets, when the gains associated with market timing are especially meaningful. Market timers earn significant abnormal returns and attract greater investor cash flows than non-timers. Holding diversified portfolios and short selling help facilitate successful market timing.

本文使用恩格尔(Engle)2002的动态条件相关模型(dynamic conditional correlation model)来检验公共基金基于贝塔(beta)不对称(顶端和尾端贝塔的差异)的市场时机选择。基于日度数据,我们发现显著的时机选择行为,但是在月度数据下,我们没有发现。本文发现的数据频率的敏感性是与公共基金在一个比月度数据更高的频率做时机选择相一致。市场时机选择在衰退市场更加显著,因为这时的时机选择更加重要。市场时机选择者获得了更高的异常收益并且吸引了更大的投资者现金流入。持有分散的资产组合和卖空有助于成功的市场时机选择。