北京计算科学研究中心 蔡勇勇:Ground state problem in two component Bose-Einstein condensate

([西财新闻] 发布于 :2018-03-05 )

光华讲坛——社会名流与企业家论坛第4814期

主 题Ground state problem in two component Bose-Einstein condensate

主讲人北京计算科学研究中心 蔡勇勇

主持人经济数学学院 马敬堂教授

时 间2018年3月7日(星期三)上午11:00

地 点西南财经大学柳林校通博楼B412

主办单位:经济数学学院  科研处

主讲人简介:

蔡勇勇博士本科和硕士就读于北京大学,2012年在新加坡国立大学获得博士学位。他先后在威斯康辛大学麦迪逊分校、马里兰大学帕克分校和普渡大学从事博士后研究工作。从20165月起,他在北京计算科学研究中心任特聘研究员。国家青年千人计划入选者。蔡勇勇博士的研究兴趣主要是偏微分方程的数值方法及其应用。

内容提要:

We study analytically and asymptotically as well as numerically the nonlinear eigenvaule problem (ground state) of two-component spin-orbit-coupled Bose-Einstein condensates (BECs) modeled by the coupled Gross-Pitaevskii equations (CGPEs).In fact, due to the appearance of the spin-orbit (SO) coupling in the two-component BEC with a Raman coupling, the ground state structures become very rich and complicated. For the ground states, we establish the existence and non-existence results under different parameter regimes, and obtain their limiting behaviors and/or structures with different combinations of the SO and Raman coupling strengths. We will start with two-component BEC without SO coupling and investigate its limiting behavior and phase separation.